Nerezové nádobí z nerez oceli, příbory a další kuchyňské nádobí Před prvním použitím a po každém použití umyjte nerezovou ocel dostatečně teplou vodou s neutrálními (neagresivními) čistícími přípravky. Nepoužívejte syntetické čistící prostředky s obsahem chlóru nebo silných alkalických čistidel. Po vyčištění důkladně osušte a skladujte v suchém prostředí. V nerezových hrncích a kuchyňském nádobí neskladujte potraviny a dbejte na odstranění všech zbytků, soli (NaCl), citrónů, octa, rajčat, rajčatových produktů atd. Důkladnou a pečlivou údržbou zajistíte dlouhou životnost nerezových hrnců a nádobí a ochráníte je tak před korozí. V případě, že hrnce z nerezové oceli a nerezové kuchyňské nádobí myjete v myčce, dbejte, aby hrnce a nádobí byly na konci mycího cyklu suché. V opačném případě je třeba hrnce a nádobí vysušit ručně. Ostří nožů jsou vyrobena z magnezitické nerezavějící oceli 420. Kalením je zajištěna jejich dlouhotrvající ostrost, ale jsou méně odolné proti korozi. Proto buďte při jejich čištění a údržbě pečliví a opatrní. |
Měděné nádobí Nepoužívejte měděné nádobí pro skladování potravin, je určeno pro vaření a k servírování. Nádobí může změnit barvu v případě, že při dalším použití obsahuje zbytky potravin po předchozím používání. Upozornění: Přestaňte používat nádobí v okamžiku, pokud je měď viditelná cínu ostění. Některé potraviny reagují s mědí, následkem toho může dojít k onemocnění při použití potravin, které přišly do kontaktu s takto zoxidovaným měděným povrchem. |
Postříbřené příbory a kuchyňské nádobí Nikdy nepoužívejte žádné typy škrabek, které by mohly poškodit stříbrnou vrstvu postříbřených příborů nebo postříbřeného kuchyňského či stolního nádobí. Vaše stříbrné či postříbřené příbory a kuchyňské nebo stolní nádobí může v průběhu času oxidovat a jeho povrch může více či méně ztmavnout. Toto se může stát v důsledku kontaktu s jídlem. Jedná se o přírodní proces, kdy nedochází k poškození postříbřených nebo stříbrných příborů, kuchyňského nebo stolního nádobí, ale dochází pouze ke změně vzhledu. Stříbro musí být čištěno a leštěno speciálními čistícími přípravky, aby se obnovil jeho původní stav a vzhled. Ujistěte se, že případné tekuté čistící prostředky určené na čištění stříbra řádně ředíte dostatečným množstvím teplé vody. |
POZNÁMKA Některé nádobí, jako jsou mísy zabaione, mísa na vejce, pánev na polentu atd. jsou vyrobeny bez nerezové vnitřní stěny a jsou určeny pro použití s konkrétními potravinami, které s měděným povrchem nádobí nereagují. Nepoužívejte tyto měděné nádobí pro vaření jiných druhů potravin, ani pro jejich skladování. Před každým použitím, vyčistěte i vnitřní část měděného nádobí s roztokem soli a octa, opláchněte a usušte. Po použití pečlivě umyjte a vysušte před uskladněním. ČIŠTĚNÍ Vnější povrch měděného nádobí čistěte měkkým suchým hadříkem pro udržení dlouhotrvajícího lesku. Časem a pravidelným používáním měděného nádobí, měď na povrchu oxiduje a vytváří tmavě červenou patinu. Pokud chcete obnovit lesk vašeho měděného nádobí, můžete povrch vyčistit tradičním způsobem tj. otřete hadříkem namočeným v soli a octě nebo pouze v roztoku soli a citrónové šťávy nebo můžete jednoduše použít čistící pastu na měděné nádobí. Po vyčištění pastu odstraňte suchým hadříkem a povrch měděného nádobí vyleštěte. Uvedené zásady používání a údržby měděného nádobí zaručí jeho dlouhotrvající pěkný vzhled. |
Železné a ocelové nádobí Před prvním použitím a po každém použití umyjte nádobí dostatečně teplou vodou s neutrálními (neagresivními) čistícími přípravky. Nepoužívejte syntetické čistící prostředky s obsahem chlóru nebo silných alkalických čistidel. Po vyčištění a každém dalším čištění a mytí nádobí důkladně osušte a skladujte v suchém prostředí. V nádobí z oceli a železa neskladujte potraviny a dbejte na odstranění všech zbytků, soli (NaCl), citrónů, octa, rajčat, rajčatových produktů atd. Důkladnou a pečlivou údržbou zajistíte dlouhou životnost nádobí a ochráníte je tak před korozí. V případě, že železné nádobí a další kuchyňské nádobí myjete v myčce, dbejte, aby hrnce a nádobí byly na konci mycího cyklu suché. V opačném případě je třeba hrnce a nádobí vysušit ručně. |